Publicat in Bloc noticies | 0 Comentaris

A la recerca del regenerador capil•lar perfecte

longhair
Fora aclaparaments: hi ha diferents solucions per fer que el pèl creixi més ràpid (i no totes són recomanables).

Tindria èxit un producte que, en un obrir i tancar d’ulls, et deixés un “melenón” digne de Rapunzel? Probablement, si. I ja existeix. El miracle cosmètic es diu Fortified Amino Scalp Therapy (FAST) dels laboratoris canadencs Nisim International: un xampú i un condicionador que prometen fins a duplicar el ritme de creixement normal del cabell. Com ho fan? Segons el prospecte “alimentant el cabell amb nutrients essencials, aminoàcids i proteïnes que no es troben en els xampús convencionals”. Entre els seus ingredients hi ha fonamentalment cistina, inositol i biotina. Això sí, cal usar-lo diàriament.

La comunitat científica acull aquest adveniment amb cautela, quan no amb obert rebuig. “La velocitat de creixement del cabell ve determinada pels gens. No hi ha fórmules màgiques externes per accelerar“, explica María Castán, experta científica global de Wella. Apunta que “de mitjana el pèl creix un centímetre al mes, potser a uns una mica més ia altres menys“. No obstant això, des de Nisim reconeixen que “després d’usar “FAST” algunes voluntàries van arribar a veure com la seva cabellera creixia fins a 2,2 centímetres al mes “. Però, i què passa si el producte cau accidentalment sobre les celles o roda suaument per les galtes? Puc llevar-me qual dona barbuda? El fabricant llança un missatge tranquil•litzador: “El producte no té efectes sobre el borrissol facial i corporal“.

Tot i això, Castán no ho veu clar. “Els gens controlen fins i tot la longitud del cabell: hi ha a qui els pot créixer fins a la cintura mentre a altres no els passa de les espatlles. Així que l’únic que es pot fer és tractar el cabell amb productes capil•lars o millorar l’alimentació. Però només tindrà efectes exteriors, creixerà més bonic, sa i fort, però no més ràpid“. El doctor Luis Berrocal, director mèdic de l’Institut del Pèl Vila-Rovira, en canvi, li concedeix el benefici del dubte. “Encara afirmar que podem afavorir el creixement del cabell únicament utilitzant un xampú ric en aminoàcids és molt categòric i segurament excedeix de les propietats i limitacions que té un xampú, no és menys cert que sí que pot ajudar en alguns aspectes“. Per Berrocal “xampús que en la seva composició inclouen certs aminoàcids ensofrats, zinc, vitamines del complex B i la vitamina C, ajuden a millorar la qualitat del cabell (textura, brillantor …) i estimulen el seu creixement. En aquest sentit cal destacar la cistina (principal aminoàcid del nostre cabell), l’arginina (amb efecte vasodilatador com a precursor de l’òxid nítric que afavoreix l’obertura dels canals de potassi amb el que millora el reg sanguini del fol•licle pilós) i els sofrats en general (afavoreixen la síntesi de queratina, que és la proteïna que dóna estructura al cabell, i regulen l’activitat del fol•licle pilo-sebaci amb el que es redueix el greix del cabell)“.

Si els científics no es posen d’acord amb el xampú regenerador capil•lar, enfront dels remeis cuasimilagrosos d’Internet la unanimitat és total. Una d’aquestes solucions és dissoldre píndoles anticonceptives i aplicar el potinga sobre el cuir cabellut. La base científica sobre la qual se sustenta és que els estrògens de la “antibaby” faran créixer el cabell a tota velocitat contrarestant qualsevol possible ingerència dels andrògens. I què tenen a veure les dues hormones? Els andrògens són responsables de moltes alopècies, així que per a aquests nous alquimistes cibernètics, neutralitzar els andrògens suposarà no solament que no quedar-calbes, sinó lluir llargs i bells bucles. “No serveix de res, perquè els fol•licles pilosos no tenen la capacitat d’absorbir aquestes hormones. El cabell rep la seva aportació hormonal a través dels vasos sanguinis que el nodreixen, mai per via externa“, apunta la dermatòloga Cristina d’Hoyos, de Clínica Ceta.
Però hi ha més. La llegenda urbana que, des de temps immemorials, ha concedit a la ceba qualitats miraculoses com regenerador capil•lar, navega amb força per la Xarxa. “Es diu que barrejant una cullerada de suc de ceba amb una altra de mel d’abella es atura l’alopècia. Fins i tot, que potencia el creixement capil•lar. Ambdues teories, sense fonament“, sentencia Ana Menéndez, d’Institut Mèdic Dermatològic. “La ceba conté molts components sulfurosos, però el cuir cabellut no és capaç de absorbir“, adverteix Dorian González, especialista en cabell i cirurgia capil•lar de Clínica Planas. “Tampoc és que el cabell vagi a estar més llustrós ja que no aconsegueix assimilar aquests nutrients“, apuntala Carles de Hoyos, director artístic de Ratlla. Per no parlar de l’intens perfum que queda sobre el cap …

Però hi ha remeis que més enllà de atufar, són una temeritat. És el cas de la creolina, un producte industrial per rentar gossos i desinfectar sòls, i que alguns visionaris relaten com un fantàstic accelerador del creixement del cabell. “La creolina és un derivat del quitrà i no està desenvolupat per al seu ús en les persones“, adverteix González. Els efectes, en canvi, poden ser perillosament tòxics. “La pell i el pèl humà tenen una estructura diferent a la d’altres espècies animals i és extremadament sensible. Aquests ‘invents’ estan provocant un augment en el nombre de casos de dermatitis irritants de contacte, no només en el cuir cabellut, sinó també en altres zones de la superfície cutània“, adverteix Hoyos. “I el que és pitjor, moltes persones que l’han usat, han descrit l’efecte totalment contrari: en comptes d’accelerar el creixement ha repercutit en una caiguda més accelerada”.

Davant tantes bogeries per guanyar centímetres de pèl a contrarellotge, el perruquer Eduardo Sánchez aconsella pensar-s’ho dues vegades abans de ficar tisora. “Quan una dona em pregunta que com trigarà a tornar a tenir cabellera, sé que no està preparada per a un tall molt radical i prefereixo suggerir alguna cosa intermedi. Encara que jo cregui que li quedarà bé, si ella ho va a viure angoixada no val la pena“.

 Tret de :
 Diari El Pais (Smoda)
 Per: Salomé García (12 nov 2014)
Clàusula informativa LOPD i LSSI-CE